Perhekotimme nimi Koivu ja Tähti juontaa juurensa yli sata vuotta vanhaan Sakari Topeliuksen samannimiseen satuun. Satu kertoo tytöstä ja pojasta, jotka etsittyään löytävät kodin. Vertauskuvallisesti sadun voi siirtää nykypäivään. Tarjoamme lapselle kodin, mutta vielä tärkeämpää jokaisen on löytää itsensä ja oma paikkansa.

”Viimein, kuljettuansa toista vuotta, he tulivat eräänä iltana yksinäiseen taloon. Oli helluntai-ilta toukokuun lopulla, ja kesän ensimmäiset lehdet olivat hiirenkorvalla. Kartanolle tullessaan he näkivät siinä suuren, tuuhealatvaisen koivun, jonka pienten, vaaleanvihreiden lehtien loisti iltahämyssä heloittava iltatähti. Illat olivat jo niin kesäisen kuuleat, että ainoastaan tämä tähti, joka on suurin ja kirkkain kaikista, näkyi taivaankannella. ”Tuossa on meidän koivumme!” huudahti poika heti. ”Tuolla on meidän tähtemme!” sanoi tyttö samassa.”

Perhekodin äidin sosionomi opintojen opinnäytetyö, Tarinan voima, on kehittynyt vähitellen sekä perhekodissa lasten että biologisten vanhempien kanssa käytettäväksi työmenetelmäksi. Narratiivisuuteen perustuvan kolmivaiheisen haastattelun avulla pyritään auttamaan oman eheän elämäntarinan löytäminen. Elämäntarinan voimauttaviksi koetut kokemukset ovat muistamisen arvoisia. Lisäksi tarinaa ulotetaan tulevaisuuteenkin, omiin haaveisiin ja unelmiin.

Tarinan kertomisella tuetaan jokaisen lapsen nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemusta. Perhekodissamme tälle on annettu erityinen jalansija. Lisäksi perhekodin aikuisen on jaetun elämäntarinan avulla helpompi ymmärtää lapsen menneisyyttä ja tätä kautta paremmin luoda empaattinen yhteys, joka on mielestämme välttämätöntä hedelmällisen työn perustaksi.

Tarinankerrontaa kehitetään edelleen ja sovelletaan työskentelytavaksi lapsen ja biologisen vanhemman tai muun tärkeäksi koetun ihmisen välille. Jokaisella on oma elämäntarina ja niiden pohjalta voidaan rakentaa myös kuvaa tulevaisuudesta. Tarinan kertomisen tukena on käytetty mm. voimauttava valokuva –menetelmää, musiikkia ja kuvataidetta.

Eräs lastensuojelun asiakas kirjoitti tarinankerronnan prosessin aikana oheisen runon tärkeäksi kokemastaan valokuvasta.

”Piirsin sydämen ympärillemme, en halua teitä koskaan unohtaa. Silmiini vierähtää kyyneleet. Vanhat muistot mieleeni palautuu. Ne kulkevat mukanani läpi elämän.”

Jos kiinnostus aiheeseen heräsi, kerromme menetelmästä mielellämme lisää. Julkaisua myy nettikirjakauppa Booky, www.booky.com ja Tähtijulkaisut www.tahtijulkaisut.pikakirjakauppa.fi.

”…tarinan kertominen on ollu hyvä, koska oon saanu kertoo kaikki hyvät sekä huonot asiat ja tuntuu kuin kivi olisi vierähtäny sydämeltä kun sai kertoa… tää koko juttu on ollut hieno juttu. Olen nähnyt elämäni sekä hyvät että huonot puolet, mikä asia antaa voimaa, mikä taas vähän vähemmän.”