Perhekodissamme asuu eri ikäisiä lapsia sekä me perhekodin vanhemmat, Mika ja Anne. Talossa touhuaa myös villakoira Jake. Perheen arjessa lapset käyvät koulua Heinolan kirkonkylässä tai seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustassa. Koulupäivän jälkeen tehdään läksyt, valmistellaan ruokaa ja harrastetaan. Yhteiset ruokailut on mieluisia hetkiä jakaa päivän kuulumisia. Keittiö- ja kotiaskareita tekee yhdessä aikuiset ja lapset.

Pihapiirissä on mahdollisuuksia monenlaiseen touhuun. Kesäisin pihapiirin aitassa voi nukkua, talvisin puolestaan viettää iltoja kodassa vaikkapa makkaraa tai vaahtokarkkeja paistaen. Pihalla voi pelailla pihalätkää tai pallopelejä, vanhassa navetassa voi korjailla polkupyöriä tai mopoja ja lähimetsissä voi retkeillä, seikkailla ja poimia sieniä ja marjoja. Hyvällä säällä voi lähteä vaikka kalastamaan tai melomaan. Heinolassa on hyvät mahdollisuudet erilaisiin harrastuksiin.

Viikonloppuisin vietämme aikaa yhdessä. Lapset voivat itse ehdottaa mieleisiä touhuja, toisinaan lähdetään elokuviin, toisinaan liikkumaan vaikkapa luistellen, polskien tai mäkeä laskien. Lapsilla on mahdollisuus käydä sovitusti vierailuilla vanhempien tai muiden sukulaisten luona.

Arjen vastapainona vietämme myös juhlia. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä pöytä katetaan kauniisti ja nautitaan juhlan tunnelmasta. Loma-aikoina teemme mökkireissuja, käymme tutustumassa uusiin paikkoihin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sijoitettujen lasten ajatuksia perhekodissa asumisesta.

”Täällä perhekodissa on kiva asua, koska teemme niin paljon yhteisiä asioita. Annea ja Mikaa on kiva kuunnella, varsinkin silloin, kun ne he kertovat hauskoja juttuja. He jaksavat aina auttaa läksyissä ja muissa asioissa. He ovat myös aika huumorintajuisia. He antavat tehdä asioita, eikä täällä ole liian tiukkaa kuria. Minusta kaikki täällä asuvat lapset ovat kivoja.”

”Perhekodin vanhemmat ovat hauskoja ja oikeudenmukaisia, ajattelevat talossa asuvien lasten ja nuorten etuja ja he kuuntelevat, jos on huolia. Ilmapiiri täällä on rento ja tämä perhekoti on kuin mikä tahansa tavallinen koti. Sääntöjä tietysti on, mutta niinhän niitä on joka paikassa… Keittiövuoro hoidetaan viikoittain, mutta positiivisesti se on hyvä juttu, kun tekemällä oppii uusien ruokien tekoa aikuistumista ajatellen.”

anna-ja-omput.jpg